Esquadres del Mig

L'Esquadra del Mig sorgeix a causa d'un mal entés Centenari de la Filà Cordó, que per a celebrar-ho va traure al carrer una esquadra especial o de "Negres" l'any 1960.

 L'any 1961 es va tornar a repetir la inclusió d'una esquadra de Negres en el centre de l'Entrada. Com cap Filà es va brindar a fer-la, va repetir l'experiència la Filà Cordó. Este mateix any, la Junta Directiva i els Primers Trons van aprovar que d'ara en avant este privilegi seria concedit a la comparsa que es prestara a això, procedint-se a un sorteig quan fossen més d'una les sol·licitants. Així en 1962, per sorteig, va ostentar el càrrec de l'esquadra especial la Filà Judios, el cap batedor de la qual va ser la nord-americana Carole Brillon.

L'any següent, veient l'èxit de l'esquadra especial en el centre de la desfilada, i davant de les sol·licituds de les comparses per realitzar-la, en una Junta General Ordinària de 3 de juny de 1962, s'acorda per unanimitat: "que s'establisca un torn voluntari per orde d'antiguitat per a l'esquadra especial del bàndol moro, que comence per la comparsa que faça el número sis a partir de l'alferes, corresponent-li per tant enguany als Realistes, que desfilaran a la mitat de l'Entrada. I si la comparsa que corresponguera no ho acceptara, a fi de no alterar el torn, que el dit any se sortejarà entre les que ho pretengueren".

Açò últim no ha ocorregut mai. En la mateixa Junta General també s'establix l'ostentació que comporta ostentar l'esquadra del Mig: "que es compondrà exclusivament d'esquadra de negres i batedor i carrossa, sense auxiliars negres, cavalls sense cap altra ostentació per a no fer ombra a les comparses de càrrec".

En la Crònica de 1965, és quan este càrrec se li denomina per primera vegada esquadra del Mig, encara que se la coneixia popularment amb este nom.

L'esquadra del Mig, en un primer moment només la realitzaven les Filaes del bàndol moro, encara que les peticions de les Filaes del bàndol cristià van ser nombroses, sempre s'adduïa a arguments semblants, com els que figuren en l'acta de la Junta Directiva del 29 de maig de 1962: "No cal en el bàndol Cristià per l'animació donada per les comparses Andalusos i Llauradors;  tenint en compte a més que les comparses cristianes estan autoritzades a traure xicotetes ostentacions i carrosses". Però en 1971, desfila per primera vegada en l'Entrada Cristiana l'esquadra del Mig, a càrrec de la Filà Muntanyesos.

1975 - Esquadra del Mig

1975 - Esquadra del Mig

La primera Esquadra del Mig correspon a la Filà Marrakesch l'any 1975. Luis Solbes Payá serà el dissenyador d'una esquadra espectacular, que va ser aplaudida llargament pel públic alcoià.

La Crònica de Festes de 1975, obra d'Adrián Espí Valdés indica:

"A la Filà Marrakesch va correspondre l'esquadra "del Mig", luxosa, de vistosíssim disseny que va ser frenèticament aplaudida pel públic. També la Filà va presentar una carrossa de cop".

Imatges

1988 - Esquadra del Mig

1988 - Esquadra del Mig

En 1988 correspon la segona Esquadra del Mig que protagonitza la Filà Marrakesch.

La Crònica de Festes de 1988, obra d'Adrián Espí Valdés indica:

(…) Arribem a l'equador vespertí. Els Marrakesch i l'esquadra especial, disseny preciosista de Luis Solbes Payá: turbant-casc amb profusió d'elements metàl·lics. Color marfil en la túnica i àmplia capa amb el disseny i els colors de la vistosa faixa pròpia de la Filà.

La Unió Musical d'Ontinyent i «Chimo» com a homenatge al mestre desparegut, José María Ferrero Pastor. Aplaudiments i víctors al seu pas atés que entusiasma el públic en esta mitat de la desfilada. (…)

Imatges

2002 - Esquadra del Mig

2002 - Esquadra del Mig

L'any 2002, la Filà torna a assumir l'esquadra del Mig. Per a l'ocasió es recupera un preciós disseny de Luis Solbes, propietat de Mario Valdés Pérez, que ens torna a les esquadres “de negres” que sempre van caracteritzar i van identificar el nostre particular dissenyador. La Unió Musical d'Atzeneta d'Albaida va tornar a ser la banda que va acompanyar amb perfecció als esquadrers.

La Crònica de Festes de 2002, obra d'Alfonso Jordà Carbonell, indica:

(…) l'arribada dels Marrakesch marca la inflexió de l'Entrà de Moros, donat que enguany tenen l'esquadra del Mig. Primerament està l'esquadra oficial als sons de la marxa "Xavier el Coixo", i quasi immediatament després és presenta l'esquadra especial del Mig. Una autèntica i clàssica esquadra de negres que porta túnica roja, cuirassa daurada i una esplendorosa capa metàl·lica sobre blanc, seguint un disseny que en el seu temps fera l'inoblidable Luis Solbes.

Esta esquadra que avança rítmica, pausada i cadenciosa, als acords de la marxa "El President", completa la seua vestimenta amb un turbant metàl·lic amb crinera i que porta, barrejats amb el blanc, els colors de la faixa de la Filà, tan identificatius. (…)

Imatges