Glòria Centenària

En la Festa de 1976 van concórrer dos fets que mereixen destacar-se i que van donar realç a la celebració del VII Centenari del Patronatge de Sant Jordi.

La denominada Glòria Centenària, en la desfilada de la qual en el matí del 23 d'abril, van prendre part un representant amb el disseny complet, que va ser confeccionat amb tot interés i entusiasme per a este acte, de les Filaes existents en 1876, més les actuals amb el seu disseny més antic. Este acte es va haver de repetir en el matí del primer dia de la Festa, donat l'èxit obtingut i l'interés demostrat a contemplar-ho per propis i estranys.

I la celebració de quatre dies de Festa en compte dels tres tradicionals, per a donar major solemnitat a les Entrades per l'efemèrides que es commemorava, destinant les vesprades dels dos primers dies a la de Cristians i Moros respectivament.

El primer dia al matí, com queda dit, es va repetir la desfilada de la Gloria Centenària, i en la del següent dia, es va celebrar una segona Diana amb participació massiva de "festers" que va resultar d'una espectacularitat sense precedents.

Per coincidir el Diumenge de Pasqua de Resurrecció molt pròxim a les dates tradicionals de la celebració de la Festa de Moros i Cristians i d'acord amb allò que s'ha previngut en l'article 21 de l'Estatut de l'Associació, els quatre dies de Festa als quals ens hem referit es van celebrar del 27 al 30 de maig, ambdós inclusivament.

Mario Valdés Pérez va vestir el disseny antic de la Filà, com a Glorier Centenari, i Juan Aracil Botella va representar el Glorier Centenari de la Comparsa de Tapiadors.

El Cronista de l'Associació de Sant Jordi, Adrián Espí Valdés, consignava el següent, referent a la Glòria Històrica:

(...) El dia 23, a les 10 del matí, i des del propi Ajuntament de la ciutat, es va celebrar la "Gloria Centenària i Antiga", desfilada que amb tant d'afecte, tant d'interés, tant d'amor, havien preparat les distintes Filaes, preocupant-se de reviure els antics induments festers de Comparses ja desaparegudes o d'altres que, al llarg dels últims cent anys han anat modificant els seus dissenys i canviant la seua aparença més primitiva.

Totes les felicitacions per als Primers Trons i per a tots i cada un dels Gloriers Centenaris. Cal aplaudir el bon gust, la il·lusió demostrada, l'interés, la postura i el gest dels que van donar vida —després de tants anys d'absència– a Capellans, Tomasines Velles, Somatens, Rifenys, Sequetes, Garibaldins, Estudiants, De Cuan, Tapiadors, Beduïns, Moros Elegants, etc., etc. Un acte esplendorós a pesar de la carència, en alguns moments, de sol, l'amenaça de mal temps i el vent alçat a partir del migdia. Un acte que guardarem en els nostres cors tots quants de totes maneres hem viscut plenament esta "Glòria" excepcional, repetida com va ser el dia 27 de maig des del Partidor a l'Església de Sant Jordi, per a delectació de propis i estranys. Un acte, en resum, que deixa boníssim sabor de boca, emoció i nostàlgia. (...)

GLORIERS CENTENARIS

Bàndol Moro

Cavalleria Realistes: Santiago Pericas Sanjuán

Llana: Miguel Doménech Barrachina

Judios: Juan Gisbert Domínguez

Domingo Miques: Gonzalo Gisbert Marsell / Miguel Mora Moltó

Chano: José L. Mansanet Ribes

Cordó: Lucas Guerrero Tortosa

De Cuan: Francisco Gisbert Pascual

Cavalleria Bequetes: Emilio Botí Valls

Verds: Miguel Cano Fuster

Beduïns: Francisco Miró Sanfrancisco

Tapiadors: J uan Aracil Botella

Moros Elegants: Jeremías Gisbert Pastor

Rifenys: Juan Bordera Lloréns

Ligeros: Jorge Gisbert Silvestre

Marrakesch: Mario Valdés Pérez

Mudèjars: Liberto Calabuig Blasco

Abencerrajes: José Botella Vilaplana

Bàndol Cristià

Cavalleria de Peaco: Emilio Gisbert Coloma

Capellans: Salomón Sanjuán Candela

Somatens: Fidel Francés Corbí

Romans: Vicente Climent Gisbert

Antiga Espanyola: Francisco Botí Beneyto

Cavalleria de Sequetes: Jorge Gisbert Alós

Tomasines Velles: Juan Jover Pascual

Andalusos: Antonio Valenciano Arabií

Asturians: Antonio Gisbert Ivorra / José Iborra Sanchis

Tomasines Noves: F. Javier Esteve Ponsoda

Llauradors: J. Ramón Bataller Santamaría

Cids: Agustín Herrera Pereda

Mariners: Pedro Balaguer Espí

Biscaïns: Francisco Blanes Gisbert

Garibaldins: Manuel Blasco Pérez

Estudiants: Francisco Baldó Verdü

Navarros: José Matarredona Uris

Àngels: Juan Llopis Jornet

Aragonesos: Salvador Selles Juan

Gusmans: Romualdo Coderch Santonja

Vascos: Miguel Romá Blanes

Alcodians: A. Jorge Linares Sellés

Muntanyesos: José Candela Miró

Asturs: Fernando Fernández Jiménez

Mossàrabs: Jaime Coderch Santonja

Creuats: Vicente Miralles Gisbert

 

Imatges