Glòria Històrica

La celebració del Set-cents Cinquanté Aniversari de l'Atorgament de la Carta Pobla d'Alcoi no podia ser alié al món de la Festa, i així ho va entendre l'Ajuntament quan va demanar la col·laboració de l'Associació de Sant Jordi per a commemorar l'efemèride.

De les nombroses idees que van sorgir dintre la Junta Directiva, va semblar com més adequada la celebració d'una Glòria Històrica que rememorara les Filaes que al llarg del temps havien format part de la Festa i que en l'actualitat ja no foren presents.

Juan Lluch Visedo recrea la figura de la Comparsa de Tapiadors, tal com es va fer en 1976.

El Cronista de l'Associació de Sant Jordi, Alfonso Jordà Carbonell, publicava en la Revista de Festes de 2007 una crònica de la Glòria Històrica:

El dia 1 d'octubre, esperat amb ànsia, amaneix amb un sol esplendent. Hi ha expectació i també curiositat per veure com seran els tratges de les Filaes desaparegudes i com lluiran al carrer.

Poc a poc els Gloriers Històrics van arribant al Partidor, lloc on es farà l'arrancada de la Glòria i que ja està acormullat de gent que emplena les voreres i els balcons, tal com si fos l'arrancada de l'Entrà i que vol viure un moment inoblidable per Alcoi i per la Festa.

Són les onze en punt del matí quan timbalers i trompeters trenquen el matí amb sonores crides. Seguidament van els heralds, que en aquest acte van estar representats per membres de la Junta Directiva de l'Associació de Sant Jordi.

Totes les mirades ara s'adrecen a la primera esquadra de Gloriers que està preparada. Aquesta està formada per desaparegudes Filaes del bàndol moro. Allí estan Moros Elegants, de Juan, Tapiadors, Granadins, Riffenys, Turcs, i les Cavalleries d'Àrabs i Palestins, que a les 11 i sis minuts inicien el seu recorregut sota les ordres del seu Sergent, Salvador Vilanova. Aquest, que durant anys exercira el mateix càrrec i indumentat de la Filà Almohades, fa una gran arrancada sota les notes del pasdoble El Capitán, que interpreta la Unió Musical, dirigida per Francesc Xavier Martínez. Els aplaudiments són insistents mentre devallen els Moros emplenant Sant Nicolau d'un colorit desaparegut durant moltes dècades.

Tot seguit va la primera Glòria de Cristians. En aquesta estan, en la primera esquadra, les Filaes desaparegudes de Monesillos, Visigots, Voluntaris Catalans, Mariners, Romans i Antiga Anglesa i en la segona esquadra les Filaes d'Àngels, Biscaïns, Antiga Espanyola, Somatens i les Cavalleries d'Hússars i Peaco. Són les onze i dinou minuts, quan als sons de Mahomet interpretat per la Nova amb direcció de Moisés Olcina, el Sergent Miguel Sempere, vestit de la Filà Salomonistes, baixa la llança en elegant gest, per fer avançar els Gloriers d'unes Filaes que ja tan sols perduren a la Història.

L'expectació del públic queda satisfeta a les onze i vint-i-set minuts amb l'arrancada de la segona Glòria de Cristians. El pasdoble Remigiet, interpretat per la Primitiva a la que dirigeix Gregori Casasempere, posa les emotives notes a la magnífica arrancada del Sergent Gonzalo Pascual, que porta el disseny de l'Esquadró de Sant Jordi. En aquesta última Glòria es poden contemplar les Filaes de Garibaldins, Guerrers, Estudiants, Tomasines Noves amb les Cavalleries de Llancers i Austríacs en la primera esquadra i desfilant en la segona esquadra Capellans, Cavallers Cristians, Antiga Veneciana, Campeadors i les Cavalleries de Sequetes i Caçadors.

La baixada pel carrer Sant Nicolau es fa entre ensordidors aplaudiments d'un públic gratament sorprés, per l'esforç de l'Associació de Sant Jordi en rememorar la història de la Festa en celebració del Set-cents Cinquanté Aniversari de l'Atorgament de la Carta Pobla d'Alcoi.

A la Plaça d'Espanya les esquadres de Gloriers faran dos girades: la primera al gegantesc tapís de Sant Jordi, que flanquejat per l'escut de la ciutat i de l'Associació de Sant Jordi, presideix la façana de Santa Maria, donat que el recorregut no passava per davant de l'esglesia del Patró, i la segona a l'Ajuntament com és habitual en Glòries i Dianes, fent-se a la Casa Consistorial un descans que va estar aprofitat per a què els Gloriers signaren al Llibre d'Or del Set-cents Cinquanté Aniversari.

Allí a la Plaça d'Espanya el Glorier dels Campeadors va tenir una lesió, de la qual va estar atés i pogué continuar, encara que finalitzà sense poder portar la capa i el casc. Excepte aquest petit entrebanc, la Glòria Històrica transcorregué amb tota normalitat i pels carrers acurmullats de gent, en una immensa gernació que feia més emotiva aquesta Glòria, al temps que en aquest segon tram els pasdobles foren Mihrab per als Moros, El K'Sar al Yeddid per a la primera de Cristians, completant el repertori musical el pasdoble Krouger per a la segona de Cristians.

La Glòria tenia el seu acabament al final de l'Avinguda del País Valencià, arribant els Heralds a la una i vint-i-cinc, i a intervals de cinc minuts les tres esquadres de Gloriers, per acabar l'última a la una i quaranta-dos. Les abraçades de Sergents, Gloriers i festers feien un emotiu fermall a un acte irrepetible i que va estar capaç de convocar als alcoians con mai s'havia fet, en un matí que respirava aire primaveral, encara que fos octubre.

Al voltant de les dos, una estrepitosa i rítmica mascletada posava cloenda a la Glòria Històrica, que rememorava el naixement del nostre poble al 1256 i que mostrava a tots els alcoians els dissenys, més que centenaris de Filaes que, si bé ja estan desaparegudes, també han fet possible, juntament amb les actuals, que fins els nostres dies hi haja trasmés l'amor d'Alcoi a la Festa i la seua ferma devoció al Nostre Patró l'Insigne Màrtir Sant Jordi.

DADES DE LA GLÒRIA HISTÒRICA

Heralds: José Luis Agulló Semper, Rafael P. Bleda Subirats, José María Nadal Blasco, Francisco Campos Climent.

Cap Heralds: Isaac Rovira Jiménez.

GLORIERS MOROS

Almohades: Salvador Vilanova Aracil (Sergent), Elegants: Mauro Espí Pérez, De Cuan: Juan José Ferri Ferrer, Tapiadors: Juan Lluch Visedo, Granadins: Enrique Sevila Maestre, Riffenys: Juan Aranda Sanjosé, Turcs: Pedro J. Martínez Vicent, Cavalleria Àrabs: José Gandía Gisbert, Cavalleria Palestins: Javier Morales Ferri.

GLORIERS CRISTIANS

Salomonistes: Miguel Sempere Payá (Sergent), Monesillos: José Cortés Blasco, Visigots: Julián García Pastor, Voluntaris Catalans: Juan Pedro Ferri Cruz, Mariners: Jorge Martí Pons, Romans: León Grau Mullor, Antiga Anglesa: Fernando Gisbert Pascual, Àngels: Rafael Torregrosa Ferrándiz, Biscaïns: Ulises Dueñas Seguí, Antiga Espanyola: Francisco Requena Olcina, Somatens: Antonio Aracil Martínez, Esquadró de Sant Jordi: Gonzalo Pascual Orozco (Sergent), Garibaldins: José Blasco Santamaría, Guerrers: José Bardisa Gisbert, Estudiants: Rafael Sempere Verdú, Tomasines Noves: José L. Esteve Ponsoda, Capellans: José Pastor Gironés, Cavallers Cristians: José Payá González, Antiga Veneciana: José Miguel Sánchez García, Campeadors: Jorge Sorolla García, Cavalleria Hússars: Guzmán Egea Beneito, Cavalleria Peaco: Salvador Balaguer Perotín, Cavalleria Llancers: Enrique Galbis Aracil, Cavalleria Austríacs: Adolfo Molina Crespo, Cavalleria Sequetes: Carlos Soler Peidro, Cavalleria Caçadors: Juan Bosco Soler Vicent.

Imatges