Disseny Oficial

El dia 2 de juny de 1901, l'Assemblea de l'Associació de Sant Jordi aprovava la incorporació al bàndol moro d'una nova Filà o comparsa: Moros de Marrakesch. Esta va ser la denominació amb què la nostra Filà va entrar en la història, amb el nom d'una ciutat del Marroc i amb un disseny inspirat i influït pels corrents historicistes que presidien les corrents artístiques de principis del segle xx.

El pintor Francisco Laporta Valor hi havia encertat plenament. Els Marrakesch, des de la seua primera participació en la Festa de 1902, van destacar per la seua qualitat innovadora, que deixava de costat la clàssica indumentària del bàndol moro, impregnada de sabor otomà i oriental. La novetat que representava la túnica, la faixa i l'alquisser de la nova Filà, va produir un gran impacte pel grau d'autenticitat que aconseguia una indumentària més marroquina, més nord-africana. Innovació i renovació són les paraules clau en la fundació i el motiu de ser de la Filà Marrakesch, que ja des d'aquell moment va marcar la tendència historicista i cuidada, lluny d'anacronismes, en la plàstica de la Festa.

El Reglament intern de la Filà Marrakesch indica en els articles 6é al 8é del Títol VII (Honors, insígnies, disseny, sancions) referent al disseny i armes pròpies de la Filà el següent:

 Art. 6é. El Disseny de la Filà és el mateix que en el seu dia esbossara En Francisco Laporta Valor, amb l'únic canvi del calçat, al qual se li va afegir talonera perquè el seu ús fóra més còmode. Tal esbós serà el mateix per a les integrants femenines, tenint les lògiques i necessàries variacions, respecte a l'oficial masculí de la Filà. S'adjunta reproducció del disseny a color, realitzada per En Luis Solbes Payá, amb el detall de les distintes mesures a què han de confeccionar-se les peces que el componen. El seu ús complet és obligatori en la Primera Diana, Entrada (menys l'Esquadra i les 6 parelles d'Esquadra, que prescindiran del capot) i Processó. En l'Alardo se substituirà el capot per un pitet protector, el disseny del qual s'adjunta.

Art. 7é. Es compon de: Calçat de cuiro roig amb taló alt. Leotards i jersei de punt, en color marró fosc. Túnica de borrissol color os, amb caputxa de setí blanc i cordons daurats amb borles al coll. Faixa de seda blava, a ratlles grogues perfilades de roig i ratlles roges perfilades de groc, de forma alterna, dels costats del qual pengen dos tires de la mateixa tela, amb les ratlles al través, rematades per floc en els mateixos colors, entreteixit i nugat. Jupetí curt en vellut granat, rematat per galó daurat i en el que aniran col·locades tres mitges llunes daurades, una a cada costat i una altra més gran, en el centre de la part posterior, totes amb les puntes cap amunt. Punys i gorgera de la qual pengen medalletes, muntades en rombe i rematades per mitges llunes, tot en metall daurat. Turbant de seda blanca, amb plecs en la part frontal i vellut granat de forma pentagonal en la part superior. Bossa de cuiro llaurada i treballada sense flocs, subjecta per cordons de passamaneria trenats en els colors roig, groc i blau. Capot amb mànegues i caputxa en llana color os a ratlles verticals marrons i cordons daurats al coll rematats per borles. Guants de pell negres.

ART. 8é. Les armes de la Filà Marrakesch són:

a) Espingarda per a la Diana, Entrada i Processó.

b) L'Esquadra i les sis parelles de relleu formaran amb llança de canya índia, rematada per bola i punta de metall en or vell i adornada amb cabellera. Escut circular metal·litzat amb incrustacions daurades.

c) Sabre o alfange per als caporals.

d) Arcabús per a l'Alardo.

Imatges