1910, l'any dels Marrakesch
Si amb la fundació dels Marrakesch, els Moros i Cristians d'Alcoi inicien una renovació estètica en la plàstica de la Festa, els seus primers càrrecs festers varen aportar originalitat i espectacularitat a les Entrades.
Moltes referències il·lustren no poques vicissituds de la història de la Fila. Tot just cal llegir les cròniques periodístiques dels diaris de l'època o també contemplar moltes fotografies que immortaliltzen la nostra participació en la Festa de Moros i Cristians d'Alcoi, per a adonar-nos de les nombroses aportacions, plenes d'originalitat, que ja des dels nostres primers càrrecs, els anys 1909 i 1910, van contribuir a atorgar a la Filà una merescuda fama d'elegància i bon gust.
L'any 1909 li va correspondre a la Filà desenvolupar l'Alferesia, representada per Antonio Pérez Soler. No obstant, la novetat d'aquest primer càrrec no va obtenir la rellevància de la primera Capitania, ostentada per Enrique Casasempere Satorre l'any 1910, any ha sigut recordat durant molt de temps com "l'any dels Marrakesch".
Les cròniques periodístiques donen detall del viatge que un grup de festers varen fer a L'Orà per a preparar el ostentació del seu Capità. El 22 d'Abril els alcoians varen quedar sorpresos amb aquella ostentació consistent en camells, burretes i moros autèntics, portats des d'Orà, el gran elefant de cartó dissenyat pel pintor Cabrera i la banda de música uniformada amb gel·labes i turbants, conformant el seguici que precedia al Capità i que va significar la confirmació més evident de la trajectòria exemplar iniciada per la Filà Marrakesch des de la seua fundació.
En 1915 es produïx una especialíssima situació en la nostra Filà, ja que se'ns sanciona, en junta celebrada el 2 de maig, “per no haver pres part en els actes del primer dia”. En l'Assemblea de maig, celebrada el dia 30, es va acordar condemnar els Marrakesch a perdre el seu torn de formació i antiguitat, passant a la cua del seu bàndol, darrere dels Abencerrajes. S'ha cregut en la Filà que l'absència en els actes de la Diana, Entrada i Passeig General va ser deguda al fet que la banda de música, la del Regiment d'Infanteria de la ciutat, no va poder assistir a ells, encara que ignorem els motius.
En 1921 la Filà obté un premi en la Retreta. A pesar que el fanal-guia no s'ajustava a les proporcions que marcava el concurs, el jurat va considerar convenient i just crear tres medalles d'or extraordinàries per a premiar l'esforç i la il·lusió dels festers de les Filaes Marrakesch, Abencerrajes i Alcodians.