Anys 20: nous Càrrecs

Transcorreguts poc més de vint anys des de la seva fundació, la Filà està plenament consolidada en la Festa d'Alcoi i s'apresta a exercir la seva segona Alferesia. L'Alferes de 1923 és exercit per Francisco Laporta Gisbert, el qual al mateix temps ostenta el personatge de Capità en 1924.

L'any 1927 els Marrakesch celebren les bodes de plata de la seua primera participació en la Festa –que no la seua fundació–.  La Gaceta de Levante del dia 26 d'abril  ens proporciona una xicoteta nota que indica: "La Comparsa de Marraskets ha celebrat, enguany, les seues bodes de Plata, i per a commemorar tal esdeveniment, els seus fundadors i protectors, persones de marcat relleu a Alcoi, li han fet honor vestint la seua indumentària i fent acte de presència en alguns dels seus actes. Fem ressaltar este acte simpàtic, perquè demostra l'afecte pur, que abriga el pit de molts alcoians, per la tradició d'Alcoi i per les seues festes. Servisca de bell exemple."

En el número extraordinari de Festes de La Voz del Pueblo de l'any 1930, la portada s'il·lustra amb un Marrakesch.

Les fotografies ens permeten contemplar el decorat d'una ciutat en plena festa. La plaça és l'escenari preferit pels fotògrafs, sent habituals les fotos que té com a fons el Castell: la imatge “oficial” dels càrrecs, el dia de l'Alardo; el pas de la Primera Diana; la batalla d'arcabusseria, ... però sobretot és l'Entrada de Moros -que ha crescut en espectacularitat- l'acte més retratat, observant-se la consolidació de les Esquadres d'Esclaus i la sumptuositat del seguici de Capitans i Alferes.

Imatges