Els Marrakesch entre dos segles: últims anys

Després dels càrrecs dels anys 1995 i 1996 la Filà es prepara per a celebrar el seu Centenari. La commemoració del primer centenari de la fundació de la Filà va perseguir dos objectius. D'una banda, la participació d'una Esquadra Especial en l'Entrada de Moros 2001, la qual va mostrar una imatge enriquida de la indumentària que hem mantingut al llarg del nostre segle d'existència. D'altra banda, l'interés cultural de la celebració vol donar a conéixer la memòria gràfica que documenta els episodis destacats de la participació dels Marrakesch en la Festa de Moros i Cristians d'Alcoi amb una magnífica exposició sobre la Filà, inaugurada al mes de març, i finalment l'edició del llibre Moros de Marrakesch. Memòria gràfica d'una Filà, presentat el 2 de juny del 2001.

L'any 2002, la Filà torna a assumir l'esquadra del Mig. Per a l'ocasió es recupera un preciós disseny de Luis Solbes Payà, propietat de Mario Valdés Pérez, que ens torna a les esquadres “de negres” que sempre van caracteritzar i van identificar el nostre particular dissenyador.

Des de l'any 2005 acompanya a la Filà la Societat Musical "La Pau" de Beneixama.

L'any 2006, en la celebració del Mig Any, el dia 1 d'octubre, la Filà participa en la Gloria Històrica, desfilada que pretén sumar-se a la celebració del 750 Aniversari de la Fundació d'Alcoi. Juan Lluch Visedo recrea la figura de la Comparsa de Tapiadors, tal com es va fer en 1976.

En 2008 la Filà Marrakesch va tindre l'honor d'acompanyar al Rei Baltassar en la seua arribada a Alcoi, acompanyant-lo pels nostres carrers en la CXXIII Cavalcada de Reis celebrada el 5 de gener. Gabriel Juan Botella encarna el personatge reial mentre que Fernando Mira Mira representa el càrrec de Patge Reial.

Imatges